KÜLÖNLEGES KENYEREK SÜTÉSE OTTHON INTERNETES RECEPTEKKEL

Süssön otthon különleges, az ízlésének megfelelő kenyeret ! Próbálja ki a legjobb internetes recepteket !

Magvas és zöldséges kenyerek:

 Sütőtökös kenyér

sutotokos1.jpg

Hozzávalók:

 50 dkg finomliszt, 30 dkg sütőtök , 1 ek. méz, 2.5 dkg élesztő, 2 kk. só, fél citrom héja reszelve, fél dl. tej

Elkészítés:

30 dkg sütőtököt vízben megpárolunk, majd leturmixoljuk.  A sütőtökpépet a többi hozzávalókkal együtt dagasztógépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk. a kapott tésztát kelni hagyjuk majd ismét  átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. A cipó tetejét sütés előtt tökmaggal díszítjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.

Káposztás szalonnás kenyérkaposztas.jpg

Hozzávalók:

60 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg savanyú káposzta, 5 dkg kolozsvári szalonna vagy kockázott bacon, 2.5 dkg élesztő, 1 ek köménymag, 1kk cukor,1kk só, langyos víz

Elkészítés:

A káposztát kinyomkodjuk, felaprítjuk. A szalonnát szintén felaprítjuk, majd a zsírját kisütjük. A kisütött szalonnára dobjuk a felaprított savanyú káposztát, és a köménymagot és még 5 percig pirítjuk együtt, majd felengedjük 4 dl vízzel és ízlés szerint megsózzuk. 10 percig pároljuk majd kihűtjük. A lisztet és az élesztőt dagasztógépbe helyezzük, majd hozzáadjuk a kihűtött párolt káposztát és a cukrot. A tésztát jó alaposan megdagasztjuk, és ha kell akkor adunk hozzá még langyos vizet, hogy a tészta állaga jó legyen. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. Pihentetjük 10 percig, majd 200°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük. A hozzávalók arányos csökkentésével kenyérsütő gépben is elkészíthető.

Fokhagymás Graham-cipó

fokhagymas_graham.jpg

Hozzávalók:

45dkg Graham-liszt, 2ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2.5dkg élesztő, 2tk só, 1ek cukor, 2-2.5dl víz

Elkészítés:

A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, majd olajon megfonnyasztjuk. A többi hozzávalóval dagasztógépbe tesszük, és megdagasztjuk. Letakarva megkelesztjük, majd finoman átgyúrjuk a megkelt tésztát. Kenyérformát formázunk belőle, és sütőzacskóba csúsztatjuk. Előmelegített sütőben 185°C-on 45-50 percig sütjük.

 Magvas Graham kenyér

magvas_graham.jpg

Hozzávalók:

20 dkg Graham liszt, 20 dkg rétesliszt, 2.5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 1 kk. só , 1 kk. cukor, 3 ek tökmag, 3 ek napraforgómag, 2 ek lenmag, 2 ek szezámmag

Elkészítés:

A magokat megpirítjuk, majd a többi hozzávalóval dagasztógépbe helyezzük, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd formáljuk. 190°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.

 Zöld olivás

zold_olivas.jpg

Hozzávalók:

600 g finomliszt (BL 88)

7 g szárított élesztő

3 dl langyos víz

1 ek só

1 marék zöld olívabogyó

Elkészítés:

A langyos vízhez kimérek 1/3 rész forró vizet és 2/3 rész hideget.

1 dl vízben feloldom az élesztőt és félreteszem, amíg fel nem fut.

A lisztet egy kupacba szitálom a sóval, majd egy mélyedést formázok a közepébe.

Beleöntöm az élesztőt, majd egy villával apránként hozzákeverem a lisztet.

Ha elfogyott az összes folyadékom és nem tudom tovább villával keverni, kézzel belegyúrom az összes lisztet.

Mindig behajtom a széleit a tésztámnak és körbe forgatva gyúrom 10 percig.

Kis cipót formázok belőle és minimum 3 órán át kelesztem szobahőmérsékleten.

A tésztámat újra átgyúrom, majd 3 részre osztom és belegyúrom az olívabogyókat.

Hosszúkás kis kenyerekké formázom a tésztát, majd további 1 1/2 órát kelesztem szobahőmérsékleten.

A sütőt előmelegítem egy kőlappal együtt. A kenyereket megkenem vízzel, lisztet szitálok rájuk, majd bevágom a tetejüket.

20-25 percig sütöm, majd egy rácson kihűtöm.

Napraforgómagos

napraforgomagos.jpg 

Hozzávaló:

600 g világos bio rozsliszt (RL 60)

400 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70)

200 g teljes kiörlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL 300)

150 g hántolt napraforgómag

50 g lenmag

1 dl jó minőségű olívaolaj

1 cs szárított élesztő

2 tk só

2 tk cukor

víz

Elkészítés:

A liszteket összekeverjük a sóval és a magokkal egy nagy tálban. Ilyenkor tudjuk megállapítani, hogy kellőképpen sós lesz-e a kenyerünk.

Egy kanál segítségével mélyedést alakítunk ki a liszt közepében, és ide tesszük bele a szárított élesztőt és a cukrot. 1 bögre langyos vízzel elkeverjük az élesztőt. A kanál segítségével lisztet húzunk a kovász tetejére, és a tálat letakarva kb. 1 órán át élreljük.

Ezután kb. 1,5 bögre langyos vízzel ruganyos tésztát gyúrunk és jó alaposan kidagasztjuk. Figyelem! A rozsliszt miatt sokkal ragacsosabb, mintha búzalisztből készítenénk. Belisztezzük, letakarjuk és újabb 1 órán át kelni hagyjuk a kenyeret.

A kelesztés után átgyúrjuk és ekkor beledagasztjuk az olívaolajat is.

Kiolajozott, kilisztezett formába tesszük, a tetejét átlósan bevagdossuk és kb. 30 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 200 C-osra, és a sütőrács alá egy tepsiben vizet teszünk. Az így képződő gőz megakadályozza, hogy hirtelen kemény kéreg képződjön, így jobban átsül a tészta. 10 perc sütés után 180 C-ra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

A formából kiborítva rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret.

Szárított paradicsomos

szaritottparadicsomos.jpg 

Hozzávaló:

500 g liszt

3 dl langyos víz

1 tasak (7 g) szárított élesztő

1 ek só

1 ek cukor

40 g szárított paradicsom

Elkészítés:

A lisztet tiszta munkafelületre öntjük, kezünkkel fészket készítünk a közepén. Óvatosan a mélyedésbe öntjük a vizet, beleszórjuk az élesztőt, a sót, és a cukrot. Villával a fészek oldaláról körkörösen elkezdjük a lisztet összedolgozni az élesztős vízzel, vigyázva, nehogy a lisztgyűrű átszakadjon és a víz kifolyjon. Amikor már nagyjából összeálló, ragacsos a masszánk, a lisztezett kezünkre váltunk, és elkezdjük jól összedolgozni. Addig gyúrjuk a tésztát, míg selymes és rugalmas végeredményt kapunk. A tészta bucit tálba tesszük, liszttel meghintjük a tetejét, lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (ehhez kb. 30-60 perc kell).

A tésztát a tálból a munkafelületre helyezzük, öklünkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt, gyorsan átgyúrjuk, és egyben beledolgozzuk a vékony szeletekre vágott szárított paradicsomot. Visszatesszük a tálba, most jön a második kelesztés: lefedve, 30-60 perc alatt duplájára növesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses üzemmód).

A tésztát lisztezett tepsire helyezzük, kívánt alakúvá formáljuk, és mehet is a sütőbe. Onnan tudjuk, hogy belül is alaposan megsült a kenyér: ha megfordítjuk a cipónkat, és megütögetjük az alját, kongó hangot hallunk.

 Magvas kenyér (zsömle)

magvas-kenyer-ns.jpg 

Hozzávaló:

1 kg búza fehérliszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg krumplipehely

fél liter tej

5 dkg élesztő

1 kk cukor

3 kk só

2 ek olaj

1 tojás

magvak ( szezámmag , napraforgómag, tökmag , mák, köménymag stb...)

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral.

Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba.

Adjuk hozzá a krumplipelyhet, sót.

Öntsük bele a felfuttatott élesztőt és az olajat.

Apránként langyos vizet adagolva gyúrjunk kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát.

Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, langyos helyen pihentessük fél órát.

Villával verjük fel a tojást egy kis sóval.

A tésztából formázzunk 25 db egyforma gömböt.

Ezeket egyenként mártsuk tojásba, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk.

Tetejüket szórjuk meg magokkal.

Fél óra pihentetés után mehet a 200 fokos sütőbe.

 Sokmagvas:

sokmagvas.jpg

Hozzávaló:

140 g joghurt

2 dl víz

2 tk só

2 ek burgonyapehely

2 ek olaj

25 dkg öregtészta 

25 dkg kenyérliszt

25 dkg rozsliszt

1 dkg élesztő

10 dkg magkeverék

Elkészítés:

Kenyérsütő gépben dagasztjuk a tésztát, a dagasztási idő vége előtt néhány perccel adjuk hozzá a száraz serpenyőben átpirított magok 2/3-át.

Kiszedjük a kenyérsütő üstjéből, kicsit átgyúrjuk, áttesszük egy kelesztő tálba, hagyjuk duplájára kelni. (Kb. 1 óra, ha nincs huzat vagy hűvös a szobában.)

Amikor megkelt, táblára borítjuk, a kívánt formára igazítjuk, sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe tesszük.

Megszórjuk a maradék maggal, kicsit bele is nyomkodjuk, 2-3 helyen bemetsszük, de ez akár el is maradhat. Letakarjuk, hagyjuk megint kelni, 40-60 percig. (Lassabban kel, mint a fehérlisztes kelt tészta!)

Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, az edény tetejét alaposan bespricceljük vízzel.

Rácsra téve hagyjuk hűlni.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 8
Heti: 44
Havi: 235
Össz.: 48 120

Látogatottság növelés
Oldal: Magvas és zöldséges kenyerek
KÜLÖNLEGES KENYEREK SÜTÉSE OTTHON INTERNETES RECEPTEKKEL - © 2008 - 2024 - hazikenyer.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »