KÜLÖNLEGES KENYEREK SÜTÉSE OTTHON INTERNETES RECEPTEKKEL

Süssön otthon különleges, az ízlésének megfelelő kenyeret ! Próbálja ki a legjobb internetes recepteket !

NÉPEK KENYEREI

Minden országnak megvan a maga jellegzetes kenyere, péksüteménye. A franciák büszkék a baguettre, Indiában tandoori kemencében sütik a csapatit, mediterrán vidékre jellemző az olívaolajos focaccia. Az arabok grillen sütött húsokkal és zöldségekkel töltik meg a pitát, a bajorok a rozsból készült kenyeret kedvelik. A laposra kinyújtott, majd paradicsomszósszal megkent és sajttal megszórt kenyértészta volt a pizza elődje, de itt van az egész rozsszemes savanyú kenyér, amit Finnországon kívül sehol nem ismernek.

Amerikai sajtos kenyér(2 cipó)

amerikai_sajtos015.jpg

Hozzávalók:

45dkg finomliszt, 25dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5dkg élesztő, 2 tojás, 1kk só, 1ek cukor, 5dkg búzapehely, 1ek őrölt kömény, 15dkg reszelt sajt, 3.5-4dl víz

Elkészítés:

A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és alaposan összegyúrjuk. Langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Két püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük őket. 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A hozzávalók arányos csökkentésével, elkészíthető kenyérsütőgépben is.

Afrikai kukoricáskenyér

afrikai_kukoricas.jpg

Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt, 30dkg finomliszt, 2.5dkg élesztő 1kk só, 1kk cukor, 5dkg vaj, 1 tojás, 2-3dl tej

Elkészítés:

 A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, majd alaposan megdagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és kenyérformát formálunk belőle. A tetejét vizes ecsettel lekenjük. Sütőzacskóba tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük

Orosz burgonyás kenyér

orosz_burg1.jpg 

Hozzávalók:

22 dkg hámozott burgonya, 35 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 kk. köménymag, 2 kk. só, 2 dkg vaj, 2-2,5 dl víz

Elkészítés:

A hámozott burgonyát megfőzzük, majd összetörjük. A többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük és alaposan megdagasztjuk. Langyos helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót vagy veknit formálunk belőle. Sütőzacskóba helyezzük és 190°C-ra  előmelegített sütőben ropogósra sütjük 45-50 perc alatt.

 

 marokkoi_pita.jpg

Hozzávalók:

½ kg liszt, púpozott kávéskanál só, 1 púpozott kávéskanál koriander , 1/2 liter langyos víz, 20 dkg csicseriborsó , 7 gr szárított élesztő, egy csipet római kömény

Elkészítés:

A lisztet, a vizet, a sót és az élesztőt beletettem a gépbe, beállítottam a dagasztóprogramot, és hagytam, hadd dolgozzon helyettem.

A koriandert mozsárban összetörtem, a csicseriborsót sós vízben puhára főztem.

Félidőben kinyitottam a gépet, rászórtam a csicseriborsót, a római köményt és a koriandert, és megvártam, amíg jól megdagasztja. A csicseriborsó kicsit darabos marad, de ez a jó benne.

Akkor kivettem, és egy hosszú hurkát sodortam belőle. Felvágtam 8 részre, és minden darabot lisztezett gyúródeszkán kör alakúra kinyújtottam.

Kettőt azonnal meg is sütöttem. Előmelegített sütőben, 240 fokon, a rácsra téve 5 percig sült.

A többit egy műanyag dobozba tettem, ami bírja a mélyhűtést, mindegyik közé folpack fóliát tettem, és így ment a mélyhűtőbe. Amikor kiveszem a mélyhűtőből, előmelegített sütőben, fagyottan a rácsra teszem, és 200 fokon kb. 8 percig sütöm. 1 darabban: energia 43 Kcal, szénhidrát 7,7 gr

 

 francia_dios_kenyer.jpg

Hozzávalók:

10 dkg dióbél

5 dl langyos tej

5 dkg élesztő

4 ek dióolaj (vagy étolaj)

1,5 kk só

75 dkg finomliszt

 Munkafolyamat:

A diót apróra vágjuk. 10 darabot egészben hagyunk a díszítéshez.

A felaprított diót egy serpenyőben megpirítjuk.

A kézmeleg tejet egy tálba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés lisztet elkeverünk benne. Langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután az olajat  és a sót hozzáadjuk. A liszttel hólyagos tésztává dagasztjuk. A diót beledolgozzuk.

Ha kenyérsütőben készítjük elő, akkor a hozzávalókat egyben beletesszük és megdagasztatjuk. A kelesztést már nem a gép végzi (mert nem fér el benne).

A tésztát egy tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Meglisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük és gömbölyded cipókat  formálunk belőle. A tetejüket nem túl mélyen kb. ujjnyi szélességben késsel bevagdossuk és a kimaradt diókat ezekbee a vájatokba tesszük.

Tepsire rakjuk (nem túl közel egymáshoz). Kb. 30 percen át ismételten kelesztjük.

Előmelegített sütőben, közepesnél nagyobb lángon (180 fok)

 

indiai_naan.jpg 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

4 dl joghurt

1 kk só

1 kk szárított élesztő

1 kk cukor

2 ek olaj

kevés langyos víz

 Elkészítés:

A hozzávalókból nem ragadós tésztát gyúrunk.

Fél órát pihentetjük, majd a cipóból 8 gombócot formálunk.

Tenyerünk között ellapítjuk, nyújtófa segítségével vékonyra, nagyjából kör alakúra formázzuk.

Száraz teflonserpenyőben mindkét oldalát erős lángon 2-2 percig sütjük.

 

 ir-szodas.jpg

Hozzávalók:

25 dkg liszt

1/2 tk só

1 púpos tk szódabikarbóna

2 tk barna cukor

225 ml joghurt

magvak (ízlés szerint)

Elkészítés:

A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.

Fakanál segítségével nagyjából belekeverjük a joghurtot, majd a kezünkkel dolgozzuk teljesen össze a tésztát.

Fél percig dagasztjuk, és kerek veknit formálunk belőle, tetejét kereszt alakban bevágjuk, és olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük.

12 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra kapcsolunk és további 30-40 percig sütjük a kenyeret, illetve míg megkopogtatva tompa hangot ad. (Ha nagyon égne a teteje, sütőpapírral letakarhatjuk.)

Langyosan a legfinomabb, vajjal megkenve. Hivatalosan rebarbaradzsem is dukál hozzá.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

Katalán cukkinis 

 katalan_cukkinis.jpg

Hozzávalók:

30 dkg cukkini

50 dkg finomliszt

2 dl langyos víz

5 dkg olívaolaj

2,5 dkg élesztő

1 ek só

10-15 dkg reszelt ementáli sajt

Elkészítés:

A cukkinit héjastul lereszeljük. Egy kicsit kinyomkodjuk a levét (csak nagyon lazán).

Egy nagy tálban 2 dl langyos vízben szétmorzsoljuk az élesztőt.

Az élesztős vízhez adjuk a lisztet, a cukkinit, a sót és az olívaolajat. Tésztává gyúrjuk.

Langyos helyen, letakarva  duplájára kelesztjük (40-60 perc).

Lisztezett deszkára borítjuk, és 2 hosszú kenyeret formálunk belőle. Olajjal megkent tepsire tesszük.

Reszelt sajttal megszórjuk, 20-30 percig  langyos helyen ismét kelesztjük.

200-220 fokos sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc).

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

Török lepénykenyér

 torok_lepenykenyer.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

20 g élesztő

1 tk cukor

250 ml langyos víz

450 g liszt

1 tk só

2 ek olaj

2 ek joghurt

Kenéshez, szóráshoz:

1 ek tej

1 ek olaj

szezámmag

Munkafolyamat:

Az élesztőt a cukorral a langyos vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Majd beletesszük az olajat, jogurtot és sót, és sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpróbáljuk szép, kerek formára kinyújtani, letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.

Ujjainkkal mélyedéseket nyomkodunk a megkelt tésztába, majd óvatosan megkenjük az olaj-tej keverékkel, és megszórjuk a magokkal.

Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

sütési hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés

 

Ír szódás

Indiai naan

Francia diós

Marokkói pita

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 1
Heti: 57
Havi: 304
Össz.: 48 189

Látogatottság növelés
Oldal: Népek kenyerei
KÜLÖNLEGES KENYEREK SÜTÉSE OTTHON INTERNETES RECEPTEKKEL - © 2008 - 2024 - hazikenyer.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »